Ensiasunnon ostajalle

Varainsiirtoverovapaus

Ensiasunnon ostajan etujen ja varainsiirtoverovapauden täyttymiseksi sinun tulee olla kaupantekohetkellä 18-39 -vuotias. Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän ja ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi sekä muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.

Huomioi kuitenkin, että jos asunnolle kuuluu erikseen myytävä autopaikkaosake, ei ensiasunnon ostajan etu koske tätä vaan autopaikan hinnasta tulee maksaa 2% varainsiirtoveroa kaupanteon yhteydessä.

Tarvittavan pääoman kerryttämiseen ei ole vain yhtä tapaa. Olet ehkä tutustunut ASP eli asuntosäästöpalkkio järjestelmään. Voit myös säästää 5% käsirahaa asunnon velattomasta hinnasta omalle säästötilillesi.

Ajatus omasta asunnosta on kiehtova ja mikään ei estä sinua suunnittelemasta asiaa jo varhain. Pohdi millainen asunto olisi mieluisesi ja millä sijainnilla. Saat suuntaa antavaa tietoa siitä, paljonko kyseisenlainen kohde vaatisi säästöjä.

Älä epäröi ottaa yhteyttä pankkiin ja välittäjään, vaikka et olisikaan vielä valmis suunnitelmiesi ja säästöjesi kanssa. Autamme sinua kohti asuntounelman toteutumista.

Vinkkejä asuntoilmoitusten tutkimiseen

Asuntoilmoituksia tutkiessasi julkaisun alussa ilmoitettu hinta on aina kohteen velaton hinta, joka sisältää mahdollisen huoneiston velkaosuuden yhtiön lainoista, joka on voinut muodostua esimerkiksi suoritettujen kunnossapitotarpeiden myötä.

Kyseisen kohteen asumiskustannuksista pääset jyvälle tarkastelemalla yhtiövastiketta. Se maksetaan kuukausittain taloyhtiölle ja sisältää yhtiön kunnossapitoon käytettävän hoitovastikesumman sekä mahdollisen rahoitusvastikkeen. Rahoitusvastike lyhentää huoneiston mahdollista velkaosuutta yhtiölle.

Vastikkeen lisäksi ovat muut kustannukset kuten vesimaksu sekä esimerkiksi kuukausittaiset korvaukset saunankäytöstä ja autopaikasta. Asumisen kuukausikuluihin tulee laskea mukaan toki myös lainanlyhennys pankille, kotivakuutus ja sähkölaskun osuus.

Uudiskohteiden kohdalla on huomioitava vuokratontista aiheutuvat kustannukset. Maksat siis erikseen siitä, että kohde sijaitsee vuokratontilla. Usein näissä kohteissa kaksi ensimmäistä vuotta ovat kustannuksiltaan edullisempia asua ja sen jälkeen tonttiosuus voi tulla lunastettavaksi (valinnainen vuokratontti) tai vastikemaksu nousta. Ole siis tarkkana, jotta hahmotat kokonaisuuden ja keskustele kohteen välittäjän kanssa.

Kustannuksia myöhemmin aiheuttavat seikat

Kohteen myyjä osaa avata sinulle yhtiön tilannetta ja tiedossa olevia, kustannuksia aiheuttavia toimenpiteitä tulevaisuudessa. Suurimpia yhtiöiden korjaushankkeita ovat muun muassa linjasaneeraus (viemäri ja käyttövesijärjestelmä, jonka yhteydessä uusitaan monesti kylpyhuone ja wc:t) sekä julkisivuremontti.

Huomioi myös, että pienissä taloyhtiöissä ei välttämättä ole ulkoista isännöintiä tai huoltoyhtiötä palkattuna, joten tämä vaikuttaa asukkaiden työmäärään ja velvollisuuksiin.

Kun ensiasunnon osto on ajankohtaista siihen liittyy luonnollisesti paljon kaikenlaista uutta.

Me välittäjät emme turhaudu kysymyksistä vaan haluamme, että kaikki osapuolet ovat tietoisia kaikista seikoista, ymmärtävät lähettämiemme asiakirjojen sisällöt ja voivat olla huoletta.

Onnea jännittävälle matkalle asuntojen maailmassa.

Pauliina Peltonen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email