Asunnon myynti

Asunnon hinta-arvio

Asunnon myyntihinta lienee ensimmäinen asia mitä myyntiä suunnitellessa mietitään.

Asunnon hintaan vaikuttaa moni tekijä

Sijainti, koko, kunto, markkinatilanne…

Kiinteistönvälittäjällä on käytössään laajat sähköiset tietokannat joiden kautta hinta määritetään. Arvio on mahdollista tehdä tilastollisesti, mutta paras arvio saadaa vasta kun asuntoon on tehty katselmus. Tilastot eivät koskaan kerro miten toimiva pohjaratkaisu on, minkälaisilla materiaaleilla asunto on varustettu tai minkälainen piha on. Kun astutaan syvemmälle arvion tekemisen maailmaan tutkaillaan ilmansuuntia, kuunneellaan liikenteen ääntä ja mietitään tarkasti juuri sen hetkistä markkinatilannetta kunnassa, lähiössä tai jopa taloyhtiössä. Tästä syystä automaattisten hinta-arviota antavien verkkosivujen suhteen kannattaa olla varovainen – ne perustuvat pääsääntöisesti vain tietyn postinumeroalueen keskimääräisiin neliöhintoihin tietyn kokoisille ja ikäisille asunnoille.

Asunnon myyjän on syytä asettaa asunnon myyntihinta mahdollisimman realistiselle tasolle jo alusta lähtien. Toisinaan myyjä haluaa kokeilla korkeampaa pyyntihintaa kun mitä välittäjä on arvioinut, mutta tässä piilee sudenkuoppa.

Asunnon paras myyntiaika on kolmisen viikkoa siitä kun se on asetettu myyntiin. Markkinoilla valmiina olevat asiakkaat jotka etsivät tämän kaltaista asuntoa ja joilla on kaikki mahdolliset hakuvahdit päällä myyntiportaaleissa saavat siitä välittömästi ilmoituksen – ja jos he ohittavat asunnon heti kättelyssä voi myyntiaika pidentyä huomattavasti. Asuntoa aktiivisesti tietyltä alueelta etsivillä on pääsääntöisesti erittäin hyvä käsitys siitä mikä markkinahinta on. Asunnon hintaa voidaan toki pudottaa jälkikäteen, mutta sitä markkinaimpaktia, minkä tuore myyntikohde antaa ei saada mitenkään täysin takaisin – ei vaikka asunto laitettaisiin uudestaan uutena kohteena toisen välittäjän toimesta markkinoille.

Asunnon hinta on siis monen tekijän summa ja kokenut kiinteistönvälittäjä kykenee arvioimaan hinnan hyvinkin tarkasti – ja perustelemaan arvionsa. Kun asunnon myynti tulee ajankohtaiseksi pyydä ilmainen arvio – olit sitten aikeissa myydä asunnon itse tai välittäjän kautta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email